U SRBIJI SE POKAZUJE NEŠTO VIŠE OPTIMIZMA U ODNOSU NA HRVATSKU I SLOVENIJU

PR 20200422 RS

Druženje sa porodicom i prijateljima bilo van kuće ili kod kuće je prva stvar koju će građani Hrvatske, Srbije i Slovenije da urade kada se epidemija završi.

Mediana grupa je uradila istraživanje o aktulenoj situaciju u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Želeli smo da proverimo šta oni misle, kada će se normalizovati život i koje su to navike stečene tokom izolacije koje će stanovnici ove tri države nastaviti da primenjuju u budućnosti.

Građani Slovenije i Hrvatske su nešto manje optimisti od građana Srbije. Naime, više od polovine stanovnika ovih država veruje da će trebati više od tri meseca da se život vrati u normalu nakon završetka epidemije. Među stanovništvom Srbije još uvek ima onih koji koji veruju da će se situacija normalizovati u periodu od mesec dana (18%) ili najkasnije u periodu od dva meseca (17%).

GRAF 1: Koliko će trebati vremena da se normalizuje život nakon završetka epidemije?

PR 20200422 rs graf 1

Ne iznenađuje da nakon više od mesec dana rigoroznih mera i samoizolacije, skoro polovina stanovnika Hrvatske i Srbije prvo što želi da uradi kada se život bude normalizovao, jeste druženje sa porodicom i prijateljima van kuće, (49% stanovnika Srbije i 47% stanovnika Hrvatske). Sa druge strane, 46% građana Slovenije želi da se druži sa porodicom i prijateljima kod kuće. Poseta frizeru i kozmetičaru je sledeća stvar kojoj žele da se posvete stanovnici sve tri države. Nešto više Srba u odnosu na Hrvate i Slovence planira da rezerviše letnji odmor.

GRAF 2: Šta ćete od sledećeg prvo da uradite kada se ukine vanredno stanje i život se vrati u normalu?

PR 20200422 rs graf 2

Zanimalo nas je i da li će neke navike stečene tokom epidemije imati dugoročnu primenu i šta će građani Hrvatske, Slovenije i Srbije zadržati kao „novo stečeno“ nakon završetka izolacije. 42% ispitanika Slovenije kaže da će više pažnje posvetiti higijeni, posebno rukama, a oko petina će više pažnje posvetiti higijeni u kući. Slično je i u Hrvatskoj, dok će u Srbiji više pažnje biti posvećeno higijeni u kući, a zatim i ličnoj higijeni.

Zanimljiv je i podatak u vezi sa pripremom obroka u kući, čak trećina građana Slovenije planira tome da posveti više vremena u budućnosti. U Srbiji i Hrvatskoj četvrtina građana tvrdi da će više pažnje obraćati na zdravu ishranu. Promene se mogu očekivati i u oblasti kupovine. Čak 23% hrvatskog stanovništva namerava da kupuje putem interneta u budućnosti, a 8% će ubuduće koristiti usluge dostave hrane. Izolacija će očigledno ostaviti trag i na naše radne i slobodne navike – nešto više od petine stanovnika Srbije namerava da više vremena posveti čitanju knjiga, dok 16% kaže da će težiti da radi na daljinu u budućnosti.

PR 20200422 rs graf 3

Istraživanje je sprovedeno između 10. i 11. aprila u Hrvatskoj i Sloveniji, i između 13. i 14. aprila 2020. godine u Srbiji korišćenjem online (CAWI) metode pomoću našeg Web Panela. U istraživanju je ukupno učestvovalo 1589 osoba starosti 18 i više godina.

Verujemo u važnost informisanja javnosti o svim situacijama. Zato se istraživanja koja nam pokazuju trenutnu sliku stanja među stanovnicima Hrvatske, Slovenije i Srbije, sprovode pro bono i uvek nagrađujemo naše paneliste za njihovu saradnju, trud i iskrenost.

Naslovna slika: mapchart.net
Podeli:

Članci